Το 2016 για πρώτη φορά η ΜΟΔ ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα των δήμων, υποστηρίζοντας τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή τους, φέρνοντας σε επαφή και συντονισμό όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τη λίμνη Παμβώτιδα
- Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα (ΟΧΕ και άλλοι πόροι): Στόχος του σχεδίου είναι η πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής με τη συνεργασία των Δήμων Σουλίου και Πάργας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, των ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ και ΕΤΑΝΑΜ AΑΕ ΟΤΑ.
- Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στον Δήμο Χαλανδρίου (ΠΕΠ Αττικής και άλλοι πόροι). Υποστήριξη στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη των Ρομά που διαβιούν στην περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι.
- Επιχειρησιακό σχέδιο ανάδειξης και προστασίας ιστορικών ναυαγίων του Αιγαίου (ΕΤΠΑ, λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα). Στόχος του σχεδίου είναι η αποτελεσματική προστασία και διατήρηση του συνόλου των ιστορικών ναυαγίων της χώρας μας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης των τόπων που τα φιλοξενούν.
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2030 (ΕΣΠΑ, ΟΧΕ και άλλοι πόροι). Υποστήριξη της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης στον σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Στο πλαίσιο υποστήριξης του σχεδίου ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του εμβληματικού διατηρητέου κτίσματος Α2 για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, καθώς και οι μελέτες επανάχρησής του ως κέντρο επιτελικής διοίκησης του Δήμου και ως εκθεσιακός χώρος στη θεματική της Εθνικής Αντίστασης.
- Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Γαύδου: η ΜΟΔ υποστήριξε τον σχεδιασμό ενός ενδογενούς και ανθρωποκεντρικού μοντέλου βιωσιμότητας του νησιού με στόχους την οικονομική αυτάρκεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την κοινωνική συνοχή, καθώς και την άρση των αιτιών ερημοποίησης.
- Ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης Θηρασιάς: Σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη και μέσα από την επικοινωνία με τους κατοίκους καθορίστηκε το περίγραμμα ενός επιθυμητού μοντέλου ανάπτυξης με κύριους στόχους την οικονομική αυτάρκεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την κοινωνική συνοχή.
- Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σχέδιο για την εφαρμογή προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη Νίσυρο Πρόκειται για μία μελέτη μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την αξιοβίωτη, αειφόρο και ήπια ανάπτυξη του νησιού, βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Για την τελική διαμόρφωση με δημόσια διαβούλευση και τη μέγιστη δυνατή αποδοχή του, ο Δήμος Νισύρου συνδιοργάνωσε με τη ΜΟΔ αναπτυξιακό συνέδριο ώστε να αναδειχθούν και τεκμηριωθούν επιστημονικά οι πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους.
- Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τη Νότια Κέρκυρα
- Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού