Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εργαστήρια του Συμμετοχικού Σχεδιασμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Γαύδου

10/4/2019

Με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων σε όλα τα εργαστήρια, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 1/4 στη Γαύδο η πρώτη φάση του Συμμετοχικού Σχεδιασμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του νησιού.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γαύδου με συμμετοχικό σχεδιασμό είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Γαύδου που υλοποιείται με την υποστήριξη της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κινητοποίησης, ανάπτυξης γνώσεων και ικανοτήτων, συντονισμού και υποστήριξης της τοπικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ομάδων ενδιαφερόντων με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους στην κατάρτιση και συνδιαχείριση ενός τοπικά προσανατολισμένου σχεδίου αναπτυξιακών δράσεων.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Γαύδου 5 συμμετοχικά εργαστήρια που αφορούσαν τη χωρική ανάλυση SWOT (Δυνατά Σημεία, Aδυναμίες, Ευκαιρίες, Απειλές), την παραγωγική κοινότητα, την ενεργειακή κοινότητα, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την ανάλυση των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συμμετοχή των κατοίκων υπήρξε σημαντική ως προς το πλήθος αλλά και ως προς το βαθμό συμμετοχής καθενός ξεχωριστά. Με τη δυναμική τους παρουσία κατέγραψαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις ιδέες τους για το μέλλον του νησιού τους, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια μιας απόλυτα δημοκρατικής διαδικασίας και ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

Με στόχο τη διάχυση της μεθοδολογίας του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Γαύδου, η δήμαρχος και η ομάδα σχεδιασμού έκαναν την αρχή με μια αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος στην Παλαιόχωρα Χανίων, παρουσία του δημάρχου Αντώνη Περάκη, των αντιδημάρχων Μιχάλη Μπικάκη και Στέλλας Αλιφιέρη, του πρώην Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη και των κατοίκων του δήμου.

Στόχος της ενημέρωσης των γειτονικών και ενδιαφερόμενων δήμων είναι αφενός η εμπλοκή τους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Γαύδου –όπως είναι η περίπτωση της Παλαιόχωρας ως γειτονικού δήμου με μεγάλη μερίδα του γαυδιώτικου πληθυσμού- αφετέρου η μετάδοση μιας καλής πρακτικής που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε έναν δήμο της Ελλάδας και μάλιστα νησιωτικό.

Περισσότερες πληροφορίες στo Gavdos Communities στο Facebook και στο Instagram.

 

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10/5/2019

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σχετικοί σύνδεσμοι

ΜΟΔ Α.Ε.