Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Ημερίδα "Το νέο μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο Α2 του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά και η συλλογική μνήμη της πόλης"

17/4/2019

O Δήμος Παύλου Μελά, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και η ΜΟΔ α.ε διοργανώνουν την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 17.00-21.00 Ημερίδα με θέμα: «Το Νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  στο κτίριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και η συλλογική μνήμη της πόλης».

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχτούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι κοινωνικές, ιστορικές και τεχνικές πλευρές της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά αλλά και οι δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται για να λειτουργήσει το Μουσείο ως μια παρέμβαση υπερτοπικής κλίμακας που θα συμβάλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης της πόλης. 

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σημαντικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 με πρωτοβουλία του Δήμου, με την τεχνική υποστήριξη  της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ και με τη συνδρομή της ΜΟΔ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης του διατηρητέου ιστορικού κτίσματος Α2 και επανάχρησής του ως χώρου συλλογικής μνήμης μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (ΜΕΑ).

Σήμερα οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνουν τις αναγκαίες τεχνικές μελέτες, την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση του υλικού που θα προβάλλεται στο μουσείο, τις μουσειολογικές – μουσειογραφικές προσεγγίσεις αλλά και τη διαμόρφωση του φορέα λειτουργίας,  διαχείρισης και συντήρησης του ΜΕΑ. Στον μηχανισμό που έχει συσταθεί συμμετέχει επίσης ενεργά και το Υπουργείο Πολιτισμού.  

Τόσο οι μελέτες και οι προκαταρτικές παρεμβάσεις όσο και το κυρίως έργο της αναστήλωσης και επανάχρησης του κτιρίου Α2 χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (Εθνικό ΠΔΕ, ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020) καθώς και από ιδίους πόρους του Δήμου, συνολικού  ύψους 4.570.000 €.

Την ημερίδα θα τιμήσουν με την παρουσία τους και με τοποθετήσεις στο 1ο μέρος της ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κος Γιαννακίδης, η Υπουργός ΥΜΑΘ κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου και η Αντιπεριφερειάρχης ΜΕΘ κα Παρασκευή Πατουλίδου.

Στο 2ο μέρος της ημερίδας που θα ανοίξει με παρέμβασή του ο Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller, οι ομιλίες θα εστιαστούν στις ιστορικές, επιστημονικές, ερευνητικές και κοινωνικές διαστάσεις της ίδρυσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο ΜΠΠΜ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης ευρύτερα.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων το κοινό, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα ή να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Δείτε εδώ υλικό από την ημερίδα

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19/6/2020

Σχετικοί σύνδεσμοι

ΜΟΔ Α.Ε.