Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Ημερίδα Διαβούλευσης για το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων Ηπείρου

28/9/2020

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κου Μανώλη Γραφάκου, ημερίδα διαβούλευσης επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου Λυμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Το σχέδιο ετοίμασε η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων, η οποία υποστηρίζεται επιχειρησιακά από τη ΜΟΔ.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα και τα στελέχη της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σταυρούλα Μπραΐμη και στελέχη της ΕΥΔ ΠΕΠ Ηπείρου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Εκ μέρους των δήμων της Περιφέρειας συμμετείχαν οι δήμαρχοι ή οι αντιδήμαρχοι του συνόλου των δήμων καθώς και τα στελέχη των Δήμων και των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Ηπείρου που διαχειρίζονται τα έργα διαχείρισης λυμάτων.

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Γραφάκο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και η Ελλάδα ήδη καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί διαχείρισης αστικών λυμάτων, ενώ απειλείται άμεσα και με νέα πρόστιμα. Κατέστησε δε σαφές ότι οποιοδήποτε φαινόμενο αδράνειας, ολιγωρίας ή αδιαφορίας δεν θα είναι πλέον ανεκτό και ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προχωρούν τα έργα και αυτό δεν συμβαίνει, οι υπεύθυνοι θα επωμίζονται οικονομικές κυρώσεις.

Το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Λυμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου θα οριστικοποιηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τα σχόλια των φορέων κατά τη διαβούλευση για να αποτελέσει ένα από τα 13 Επιχειρησιακά Σχέδια των Περιφερειών της χώρας, τα οποία πρόκειται να εγκριθούν από την Επιτροπή Καθοδήγησης Λυμάτων και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ καθώς και το σύνολο των εκπροσώπων που τοποθετήθηκαν εξήραν τη σημαντική συνδρομή της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων, που έχει ως κορμό τη ΜΟΔ, στο όλο εγχείρημα της εκπόνησης αλλά και της διασφάλισης της εφαρμογής του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου των Λυμάτων, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί αναγκαίο πρόσφορο όρο για το επόμενο ΕΣΠΑ.

 

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 16/4/2021

ΜΟΔ Α.Ε.