Σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι οικισμοί της επικράτειας με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας) θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μέχρι το τέλος του 2005.
Μέχρι το τέλος του 2017 έχουν χαρακτηριστεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, αρμόδια για την εφαρμογή της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τα λύματα, 385 οικισμοί ως Γ' προτεραιότητας. Στις αρχές του 2019, ο κατάλογος οριστικοποιήθηκε με την εφαρμογή της αναθεωρημένης μεθοδολογίας (Εγκύκλιος YΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/21921/141), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οικισμών Γ΄προτεραιότητας να είναι πλέον 399.
Για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού θέματος, τα αρμόδια Υπουργεία - Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΠΕΝ), Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ) και Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) - καθώς και οι συλλογικοί φορείς της αυτοδιοίκησης -ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ-, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO) προχώρησαν στην υπογραφή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ για τον σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ενιαίου «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Υποδομών Λυμάτων» για αυτούς τους οικισμούς, το οποίο αποτελείται από 13 Περιφερειακά Σχέδια.
Η Επιτροπή Καθοδήγησης (όργανο λήψης αποφάσεων με εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και πρόεδρο τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος) συνεδριάζει ήδη σε τακτική βάση (ανά τετράμηνο). Ως επιχειρησιακός μηχανισμός για την παρακολούθηση της υλοποίησης λειτουργεί η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων, με κύριο πυλώνα τη ΜΟΔ.
Τον Δεκέμβριο 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχάρη τη χώρα μας για την πρόοδο της στις υποδομές υγρών αποβλήτων (δείτε ΕΔΩ το σχετικό Δελτίο Τύπου).
Δείτε ΕΔΩ τα αρμόδια στελέχη της Τεχνικής Γραμματείας ανά Περιφέρεια, στα οποία μπορείτε να απευθύνεστε.
Δείτε ΕΔΩ συνοπτικά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Λυμάτων για τον Μάρτιο του 2019.
Ακολουθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Καθοδήγησης ανά συνεδρίαση και τα 13 Περιφερειακά Σχέδια.