Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Διημερίδα «Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαύδο», 14-15 Οκτωβρίου

16/10/2017

Με τη δέσμευση του Υπουργού κου Γ. Σταθάκη και του Περιφερειάρχη κου Σ. Αρναουτάκη για την οικονομική και θεσμική υποστήριξη της πολιτείας, ολοκληρώθηκε στη Γαύδο η διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΜΟΔ για τον σχεδιασμό ενός ενδογενούς και ανθρωποκεντρικού μοντέλου βιωσιμότητας του νησιού.

Οι κάτοικοι της Γαύδου κάθισαν δίπλα στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας για να ακούσουν τις προτάσεις των επιστημόνων αλλά και για να συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίσει το μέλλον τους και το μέλλον του νησιού.

Στο στάδιο αυτό καθορίζεται το περίγραμμα ενός τέτοιου μοντέλου, ιεραρχούνται οι προτεραιότητες και ξεκαθαρίζονται οι βασικοί στόχοι που δεν είναι άλλοι από την οικονομική αυτάρκεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την κοινωνική συνοχή.

Η αναβίωση του τόπου, η προσέλκυση νέων κατοίκων, ο σχεδιασμός μιας τοπικής πολυδιάστατης και συνεργατικής οικονομίας και η διατήρηση του διακριτού κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του νησιού ήταν όροι που ακούστηκαν από όλους όσοι συμμετείχαν και θα πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα της Γαύδου.

Τη δεύτερη μέρα κάτοικοι του νησιού ξενάγησαν τη μελετητική και ερευνητική ομάδα στην καθημερινότητά τους και τους μίλησαν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και το όραμα που έχουν για το μέλλον.

Η περιήγηση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία ενός σχεδιασμού που βασίζεται σε διαδικασίες συμμετοχής και εμπλοκής των δημοτών στη χάραξη πολιτικής και αποτελεί σημαντική καινοτομία και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα ενός πολύ μικρού και απομακρυσμένου νησιού.

Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση μιας ευρύτερης διεπιστημονικής ομάδας που θα επισκέπτεται συστηματικά το νησί με την παράλληλη υλοποίηση σειράς βιωματικών εργαστηρίων, συνεντεύξεων και συλλογικών καταγραφών.

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 22/8/2023

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
ΜΟΔ Α.Ε.