Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του «Προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα»

28/1/2019

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η ημερίδα παρουσίασης του Προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα, στη Γλυκή Θεσπρωτίας, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.  Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Σουλίου και Πάργας και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), υπό την αιγίδα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν την παρουσίαση του συνολικού σχεδιασμού και ιδίως των εμβληματικών δράσεων όπως η δημιουργία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για την «Κάθοδο στον Άδη» και την ιστορία του Σουλίου, η ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας στηριγμένη στην τοπική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα, η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των υποδομών της περιοχής αλλά και η δημιουργία συνεργατικού σχήματος των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και δράσεις όπως η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων και η αντιπλημμυρική προστασία.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής δεσμεύθηκε για την άμεση χρηματοδότηση των πρόδρομων δράσεων και των μελετών ωρίμανσης των αναγκαίων έργων, ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί η τουριστική ανάπτυξη με την παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Την ημερίδα προλόγισαν και καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση (πρόεδρος της Κοινής επιτροπής) και ο Δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του αρμόδιου για την τουριστική ανάπτυξη Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου. Το Πρόγραμμα των παρεμβάσεων, όπως έχει σχεδιαστείπαρουσίασαν στελέχη της ΜΟΔ. Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η μεταφορά εμπειρίας από τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Βασίλη Μπέλλη, καθώς και η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Αναστάσιου Τόλη. Ειδικά θέματα που σχετίζονται με τις δράσεις του προγράμματος ανέπτυξαν εισηγητές από το τ. ΕΘΙΑΓΕ (Παναγιώτης Τσόπελας) που έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τη νόσο των πλατάνων, την ΕΣΑμεΑ (Μαρία Καμπούρη) για τoν «προσβάσιμο τουρισμό για όλους» καθώς και από τη μονάδα ΜΕΚΔΕ του Ε.Μ.Π (Γιώργος Παναγιωτόπουλος) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (καθηγ. Χρήστος Καραβίτης), το στέλεχος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Γιώργος Σοφιανόπουλος και το στέλεχος της TREKKING HELLAS Χρήστος Λάμπρης. Τέλος εισήγηση για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής παρουσιάστηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα – Καλαμά - Κέρκυρας (Αλέξανδρος Κωνσταντίνης), ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της αξίας του Αχέροντα από την εφορία αρχαιοτήτων Πρέβεζας (Δήμητρα Δρόσου). Σημαντική επίσης ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΜΟΔ Παναγιώτη Πάντου καθώς και η δέσμευση ότι η ΜΟΔ θα συνεχίσει να στηρίζει τους φορείς της περιοχής στην εφαρμογή του Προγράμματος.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η παρουσίαση ηπειρώτικων γεύσεων και κερασμάτων για τους συμμετέχοντες από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας καθώς και η έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και η παρουσίαση και διανομή του λευκώματος Φανάρι - Πάργα.

Επισυνάπτεται ο πίνακας των δράσεων και το αναλυτικό κείμενο του Προγράμματος και προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους, που θα αξιοποιηθούν στην διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος. Στο e-mail: ekatsoulieri@mou.gr και a.dalaka@prv.ypeka.gr μπορείτε να καταθέσετε όποιο προβληματισμό θέλετε να ληφθεί υπ’ όψη από την Ομάδα υποστήριξης της ΜΟΔ σε συνεργασία με τους φορείς της Προγραμματικής Σύμβασης.

Δείτε το ρεπορτάζ του Ήπειρος TV

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Φωτογραφίες

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 8/4/2019

ΜΟΔ Α.Ε.