Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση για τη διαχείριση λυμάτων των οικισμών άνω των 2000 κατοίκων
7/8/2018
Σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι 385 οικισμοί της επικράτειας με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας) θα πρέπει να εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Εκτός από τη γενική περιβαλλοντική σημασία που έχουν, οι βιολογικοί αυτοί καθαρισμοί έχουν και αναπτυξιακή σημασία ιδίως σε τουριστικές περιοχές που το καθαρό φυσικό περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Και φυσικά, ακόμη πιο κρίσιμο είναι οι εγκαταστάσεις αυτές να λειτουργούν σωστά μετά την κατασκευή τους.
Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, που οδήγησαν σε απεντάξεις έργων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ελήφθη η πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχέδιο για την κάλυψη του συνόλου των 385 οικισμών. Πρώτο του βήμα αποτελεί η εκπόνηση 13 Περιφερειακών Σχεδίων και η επίτευξη συμφωνίας όλων των εμπλεκομένων για την υλοποίησή τους. Στη συνέχεια η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων που έχει συσταθεί, με κύριο πυλώνα τη ΜΟΔ, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων, θα παρεμβαίνει για να τα ξεμπλοκάρει και θα καταθέτει προτάσεις για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τους όταν ολοκληρωθούν.
- Ήδη τα στελέχη της ΜΟΔ και των υπολοίπων φορέων που συμμετέχουν στην Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων έχουν ολοκληρώσει τις 13 περιφερειακές διαβουλεύσεις και την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια Επιτροπή της πολιτείας, με πρόεδρο τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος προχώρησε στην αποδοχή και έγκριση των πρώτων 6 Περιφερειακών Σχεδίων (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο), τα οποία πλέον τίθενται σε εφαρμογή.
- Παράλληλα, για το σύνολο των έργων που έχουν ωριμότητα κατασκευής μέχρι το 2023 διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση είτε μέσα από το ΕΣΠΑ είτε μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η έγκριση των Σχεδίων για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ ήδη η Τεχνική Γραμματεία παρακολουθεί στενά τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η ΜΟΔ θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Καθώς μάλιστα εμπλέκεται στη λειτουργία και των δύο παραπάνω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξή τους ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνέργειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αστοχίες. Στόχος μας, να συμβάλουμε ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα με πρόστιμα για μη τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, αλλά πρωτίστως να προστατευθεί το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Φορέας
Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)
Φωτογραφίες
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης:
9/11/2018