Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον Ισραηλινό Οργανισμό ΥΟΖΜΑ

17/1/2014

Συμφωνία συνεργασίας του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) υπογράφηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στο Yπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, κ. Μ. Καμχή, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.

Αντίστοιχες συμφωνίες υπεγράφησαν από το ΕΤΕΑΝ και την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA). Οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ. Κατά την επίσκεψη αυτή ο Yπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης είχε υπογράψει συμφωνία για συνεργασία με τον Ισραηλινό Οργανισμό στη διαμόρφωση της στρατηγικής καινοτομίας και χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα αφορούν την ανάθεση μελετών σε εξειδικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους ανά αγορά πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και ένα «οικοσύστημα καινοτομίας» με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού. Τα βασικά σημεία των μελετών θα αφορούν:

  1. Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα μας και στις οποίες διαθέτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της χώρα μας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής.
  2. Τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά. Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφήρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική. Επιπλέον θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.
  3. Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη και σωστά δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν. Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα.
  4. Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Το ΥΟΖΜΑ Fund of Funds και ο ιδρυτής του Elrich Yigal ξεκίνησαν το 1992 τη διαμόρφωση της αντίστοιχης στρατηγικής για την δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στο Ισραήλ. Σήμερα, το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην διοχέτευση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, έχοντας προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, και θεωρείται από τις πρώτες δυνάμεις παγκοσμίως σε αγορές όπως η πληροφορική, η βιοτεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η αγροτική βιομηχανία και οι τεχνολογίες νερού. Ο οργανισμός αυτός έχει λειτουργήσει και λειτουργεί συμβουλευτικά για πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και αυτή την περίοδο είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης της Ν. Κορέας.

Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας του ΥΟΖΜΑ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με φορείς από το χώρο της αγοράς, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της ΓΓ Έρευνας & Τεχνολογίας και της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ.

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 9/5/2018

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
ΜΟΔ Α.Ε.