Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Προγράμματα

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

Στήριξη της ΜΟΔ στον Δήμο Κέας για την δημιουργία του Πρότυπου Αιγαιακού Υποβρύχιου Μουσείου

11/5/2016

Ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε με τη συμβολή της ΜΟΔ η πρόταση δημιουργίας του Πρότυπου Αιγαιακού Υποβρύχιου Μουσείου Κέας για ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αξιοποίηση και κοινή ανάδειξη ιστορικών ναυαγίων της Κέας και της Λάρνακας. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και την έρευνα του πολιτιστικού αποθέματος των ενάλιων ιστορικών ναυαγίων της Κέας και της Λάρνακας που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Μετά από αίτημα του Δήμου Κέας, η Ομάδα Υποστήριξης Δικαιούχων σε Νησιωτικές & Απομακρυσμένες Περιοχές της ΜΟΔ υποστήριξε την πρόταση, συμβάλλοντας στη σύνταξη της τεχνικής μελέτης και την προετοιμασία του φακέλου. Ο Δήμαρχος Κέας, κ. Γ. Ευαγγέλου είπε σχετικά:

«Το εγχείρημα συνάντησε πολλές δυσκολίες λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα του, οι οποίες στην πορεία φάνηκαν ανυπέρβλητες. Η ΜΟΔ όμως στάθηκε πολύτιμος συμπαραστάτης και αρωγός. Η ακούραστη, συνεχής και επαγγελματική υποστήριξη της στη σύνταξη της τεχνικής πρότασης ήταν καθοριστική και κρίσιμη. Χωρίς τη συμβολή της ΜΟΔ η υποβολή της πρότασης για το Πρότυπο Αιγιακό Υποβρύχιο Μουσείο Κέας στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Κύπρος θα ήταν ανέφικτη».

Στο πλαίσιο της πρότασης δημιουργήθηκε ένα εταιρικό σχήμα 6 δημόσιων φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να αξιοποιηθούν και να προβληθούν τα ενάλια ευρήματα στον θαλάσσιο χώρο της Κέας και της Λάρνακας. Συγκεκριμένα για την Κέα, η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση του ιστορικού ναυαγίου του ατμόπλοιου Πατρίς και την ταυτόχρονη ανάδειξη των ιστορικών ναυαγίων του Βρετανικού (αδελφού πλοίου του Τιτανικού), του γαλλικού πλοίου Burdigala, του γερμανικού πολεμικού αεροπλάνου Junker 52 και των αρχαίων ευρημάτων στη Μακρόνησο. Σε ότι αφορά την Κύπρο, η πρόταση αφορά το ναυάγιο του Αιγυπτιακού αλιευτικού σκάφους Αλεξάνδρεια που βρίσκεται στον κόλπο της Λάρνακας. Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον καταδυτικό τουρισμό της επιλεγμένης διασυνοριακής περιοχής δημιουργώντας έναν νέο πόλο έλξης για τους αυτοδύτες.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν ο Δήμος Κέας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος (“Leader”), το Υπoυργείο Πολιτισμού (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Δήμος Λάρνακας, το Ερευνητικό και Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.

Φορέας

Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ)

Σχετικά αρχεία

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 9/5/2018

Ημερολόγιο

Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
ΜΟΔ Α.Ε.